De historie van de Leijsenhoek in Oosterhout
Van doorgaande weg naar winkelstraat
2018: De Leijsenhoek in Oosterhout is compleet vernieuwd!
In maart en april 2018 is de Leijsenhoek in Oosterhout compleet vernieuwd. De straat is volledig afgesloten geweest en de gemeente heeft alle pijpen en elektriciteitsleidingen uit de grond laten halen en vervangen. Daarna zijn de stoepen en de weg helemaal opnieuw bestraat. De stoepranden zijn verdwenen en er zijn fietsbeugels en geleidelijnen voor slechtzienden aangebracht. Bovendien is de straat van een doorgaande weg omgetoverd in een fraai en gezellig woonerf waar de auto’s voortaan “te gast” zijn en nog maar stapvoets (max. 5 km/u) mogen rijden. Overal zijn leiboompjes geplant wat het groene karakter van de straat benadrukt. Met deze grondige vernieuwing is de “look” van de Leijsenhoek totaal veranderd. De woon- en winkelfunctie is sterk verbeterd en de straat is een stuk gezelliger geworden. Winkelen in Oosterhout is met deze metamorfose nog aantrekkelijker geworden.
De vroegere historie van de Leijsenhoek

Historie Leijsenhoek Oosterhout
Wie op zoek gaat in de archieven vindt op oude kadasterkaarten aanwijzingen die doen vermoeden dat de Leijsenhoek in Oosterhout al in het jaar 800 bestond. In de tijd van de Noormannen dus. Hebben zij zich ooit in de Leijsenhoek gevestigd? Zekerheid daarover krijgen we pas als ooit bij archeologisch onderzoek restanten worden opgegraven die dat vermoeden bevestigen. Wel is zeker dat in 1512 de naam Leijsenhoek voor het eerst echt wordt genoemd. Het is een gehucht met huizen die dicht op elkaar staan aan het oostelijk einde van Middelwijk. In die tijd heette dit gehucht Leijsen of de Leijsenakkers. Een paar honderd jaar later werd dat Lysenhoek. De Leijsenhoek is nu onderdeel van de bebouwde kom. Naast woningen vind je er ook de leukste winkels van Oosterhout.
Een rijke geschiedenis
De Leijsenhoek heeft een rijke geschiedenis. Vanaf 1813 werd de grote weg van Parijs naar Amsterdam aangelegd. Die liep dwars door Oosterhout en ook de Leijsenhoek was er onderdeel van. Napoleon begon met de aanleg en koning Willem I maakte de weg af. Zo maakte de Leijsenhoek lange tijd deel uit van een belangrijke noord-zuidverbinding. Maar de Leijsenhoek kwam in de loop der jaren ook geregeld op andere wijze in het nieuws.


Koninklijk bezoek
Zo werd de Leijsenhoek in Oosterhout op 9 september 1870 vereerd met koninklijk bezoek. Ons land was toen inmiddels twee koningen verder en Willem III was koning der Nederlanden. Hij bleef vier dagen in Oosterhout en logeerde in hotel Koppelpaarden aan de Leijsenhoek. Op zondag 11 september werd Willem III voor een diner op het stadhuis uitgenodigd. Het gemeentebestuur vroeg aan alle burgers om de vlag uit te steken en hun huizen zoveel mogelijk te versieren. Op de Markt verscheen een erepoort. Het diner bestond uit liefst 21 gangen en de menukaart was in het Frans geschreven. Dat vond men deftig.
Een rijke geschiedenis
De Leijsenhoek heeft een rijke geschiedenis. Vanaf 1813 werd de grote weg van Parijs naar Amsterdam aangelegd. Die liep dwars door Oosterhout en ook de Leijsenhoek was er onderdeel van. Napoleon begon met de aanleg en koning Willem I maakte de weg af. Zo maakte de Leijsenhoek lange tijd deel uit van een belangrijke noord-zuidverbinding. Maar de Leijsenhoek kwam in de loop der jaren ook geregeld op andere wijze in het nieuws.



Van stoomtram naar busstation
Weer enkele jaren later, in 1880, reed de eerste stoomtram in Noord-Brabant over de lijn Breda-Oosterhout. Een gedenksteen op de Heuvel herinnert daar nog aan. De tram reed vanaf Breda naar het eindpunt op de Markt. Al snel werden op de tramlijn nog twee lijnen aangesloten. Een van die lijnen liep van Raamsdonksveer over de Provincialeweg naar Dongen.
De stoomtram kostte iemand het leven
In Oosterhout kwam een station op de Leijsenhoek. De tram reed in de berm van de bestaande wegen. Ontsporingen kwamen, vooral door de zwak aangelegde trambaan in de berm, wel eens voor, net als aanrijdingen. Een van die aanrijdingen kostte zelfs iemand het leven. Het tramnet bleef ongeveer vijftig jaar in gebruik totdat de autobussen van de BBA (Brabantse Buurtspoorwegen en Autodiensten) het personenvervoer gingen verzorgen.
Tot op heden is het busstation op de Leijsenhoek gevestigd
Vrachtauto’s hadden intussen ook het vrachtverkeer van de tram overgenomen. In 1935 rijdt de stoomtram dan ook voor het laatst en wordt definitief vervangen door de bussen van de BBA. Het station blijft op de Leijsenhoek, maar vanaf nu als busstation. Wie met de bus naar Oosterhout komt om te winkelen, loopt vanaf het busstation via de Leijsenhoek naar het centrum.